lørdag, april 06, 2019

Hurdalstunika

Her er det fasongen og ikke selve diagrammet som er mitt eget. Jeg kan ikke legge ut diagrammet men det finner du på Sandnes sine sider under gratis oppskrifter "Gamle oppskrifter" og heter Hurdal.


1. Her starter jeg også med å finne ut hvor stor den skal være rundt livet rett under ermene. Denne ble ca 59 cm under ermene, og er 33 cm lang. Hel lengde er: ca 49
2. Ser så på diagrammet og vet at dette diagrammet går opp i 24 og fasongen skal være noe innsvingt. Finner så strikkefasthet min med garnet, min er 31/32 på Dale babyull og Lanett.  På denne som er ca 2/3 år la jeg opp 240 masker, og det vil si at jeg fikk 5 hele rapporter på hver siden på starten. Men jeg starter alltid med å finne maskeantallet som jeg må ha rundt livet...Og har det som en pekepinn hvor mye du må felle osv.
3 Strikk en rett og en vrang men ikke stram vrangbord i 3 cm.
4. Sett en merketråd i begge sider og start med mønster. og strikk 4 omganger med mønsterstrikk. Fell 1 maske på hversiden av merketådene oppover skjørtet ved å felle slik: -2 masker sammen (slik at de *ligger* mot masketråden) - - strikk frem til to masker før neste masketråd, --- ta en maske løs av, strikk neste trekk den løse masken over. (den "ligger" mot masketråden), to 2 masker sammen (slik at de *ligger mot masketråden og den felte masken på andre siden av masketråden) --- Strikk til to masker før start på omgangen og ta en maske løs av, strikk en maske ta den løse masken over.
5. Slik skal du felle ca hver 2 cm frem til ønsket maskeantall rundt livet - hos meg ble det 17 ganger dvs  eller ønsket lengde under ermene  Det som kan være litt tricky er at nå må man fortsett mønsteret over resten av maskene, selv om noen er borte...Og det vil si at man nå ikke kan begynne på starten av diagrammet, men se på strikkingen og diagrammet for å se hvor man skal begynne. Grunnen til at det står ca cm ved fellingene er at jeg har tilpasset litt slik fellingene ikke kommer midt på korsborden og midt i buene på den store bueborden...
6. Når skjørtet er langt nok hadde mitt 172 m, og der du vil splte det. Det lønner seg å splitte etter en mønster bord eller midt i som jeg har gjort. Jeg felte av  10 masker i hver side slik. Strikk nest siste omgang frem til 5. masker før merket, fell disse 5. maskene, samt de 5 første på neste....Strikk til 5 masker før nestemerke, fell tilsammen 5 masker, strikk frem til slutten av omgangen. Nå er det to veier videre. Da har jeg : 76 masker igjen på forstykket og det samme på bakstykket.
7. Den ene er å strikke vrangborden for selg selv og hekte på, men da syns jeg det blir så mye utregning før jeg kan starte.  Jeg legger opp masker direkte etter diagrammet...dvs jeg trekker en merketråd fra mønsteret på siste maske og nedover, ser så i diagrammet for å få hele rapporter i overdelen før jeg legger opp. Man trenger  68 masker i den størrelsen her. ...strikker så over hele fremsiden samtidig som jeg setter en merketråd midt foran...Når jeg kommer til neste "hull" legger jeg opp samme antall som til første erm, og strikker hele baksiden samtidig som jeg setter en merketråd midt bak. Nå vil "skjøten" som ofte kan bli litt ujevn komme bak på skulderen.  Hvis det er riktig nå, så vil mønsteret flyte fint rundt hele bolen. Jeg hadde da 288 masker på pinnen.
8. Feller jevnt rund eller første bord. Feller første gang 24 masker, dvs hver 12 maske. Feller videre hver etter neste bord 24 masker, hver 11maske...Nest kommer etter fem nye omganger da med 24 masker hver 10 maske. 5 omganger nå er 48 masker som skal vekk...Og sånn fortsetter det videre ca hver 5/6 omgang med en maske mindre i mellom hele tiden.  Neste hver 4 maske, så hver 3 maske Fellingene må tas litt slik at det passer til Frøkna som skal ha det. Siste fellingen gjør omgangen er noen få for å få riktig antall rundt halsen. Den lille halsen strikker med to rett og to vrang frem og tilbake slik at det blir en splitt i siden bak øverst. Der kan man sette en knapp.


(kan være regnefeil her inne...så ta det mer som en beskrivelse av fremgagnsmåten en kjole enn en oppskrift.)Bloggen skrives av Trulte H© og er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. All rights reserved Trulte H.©